Pages

Hadith of the Update

Narrated by 'Abdullah bin 'Amr,

A person asked Allah's Apostle. "What (sort of) deeds in or (what qualities of) Islam are good?" He replied, "To feed (the poor) and greet those whom you know and those whom you don't know."

[Bukhari. Volume 1, Book 2, Number 27]

Quote of the Update

The secret of getting ahead is getting started.

-Mark Twain

Wednesday, March 30, 2011

Mencarut

Stop doing this all right
Hey guys. Tonight, I wanna share something about 'mencarut'. It means, cursing with the use of abusive words. There's no need to give the examples because I don't want my blog to be discoloured with those words. Menurut kamus dewan pula, mencarut bermaksud mengeluarkan perkataan yang keji dan kotor, memaki-maki. Well, the reason for me to write about this is because, nowadays, I see that many people loves to curse other people. I don't know why but daaaa... It happens. I really-really wonder why do they love doing that. Lagi teruk, yang perempuan pun tak nak kalah. Dah yang lelaki mencarut, diorang pun nak mencarut jugak. Haish. I truly don't understand those guys. Well, I used to ask a friend of mine who loves to say the 'F' word, why does he love saying that. And, the answer is quite shocking. "Aku dah biasa. Ala. Bukan teruk sangat pun perkataan tu. Lek la king. Aku tau la hang skema." Well-well. Skemalah sangat. Bukan apa, memang betul perkataan tu bukan teruk pun dan bukannya perkataan yang jahat. The 'F' word means something natural but when you use the word to others, it becomes bad. Samalah macam perkataan babi ke,monyet ke apa ke. Semua tu bermaksud sesuatu yang semulajadi dan baik. Tapi bila perkataan tu digunakan kepada orang lain, itulah yang dikatakan mencarut. Seriously, just compare this two sentences. Kau bela anjing dengan kau ni anjing lah. Yang mana mencarut? Of course the second sentence is the one, and it sounds bad. Walaupun anjing tu perkataan yang baik, menunjukkan seekor binatang tapi bila digunakan untuk mengutuk orang, perkataan itu akan dikira sebagai mencarut. So, totally, cursing is not a good thing and especially to the muslims, avoid it because Islam taught us to do good to others and don't say something that might hurt others' feelings. When I say others, I mean all including the non-muslims. Everyone deserves to be treated nicely. Ini bermaksud, bila kita mencarut, dosa akan menjadi milik kita tanpa diminta. Pahala kita ni, rasanya macam langit dengan bumi je kalau nak dibandingkan dengan para sahabat. Bayangkanlah, iman Abu Bakar seorang pun dah tak mampu nak ditandingi walaupun dicampurkan iman semua umat akhir zaman. So, we should avoid doing those sins. Nak elakkan daripada melakukan dosa memang tak mungkin tapi, yang mana boleh dielakkan, cubalah elakkan. Saya tahu, sesetengah daripada kita mungkin dah sebati dengan perbuatan tu, tapi, usaha tangga kejayaan. Just keep trying and you'll be able to stop. Cursing doesn't give you any advantage. You might feel normal because everyone else are doing the same, but believe me, if you stop, no people will ask you about it. Don't worry. Even if they do, you have nothing to worry about. You're doing the right thing. Berani kerana benar, takut kerana salah... (ada kena mengena ke? hantam sajalah labu).Well, whatever. The point is, stop cursing. Berhenti mencarut, hidup tak kalut. Till the next post.


~Lonymous~

Monday, March 28, 2011

Bahasa Kelantan


Hey guys. Huh. I wonder... How long have I abandoned this blog? One day? Perhaps two? A week? Oh. Doesn't matter. Anyway, just in case if anyone were wondering where I have been for quite some time, the answer is, I went nowhere but MY LAPPY DOES. Where? Ke kedai. Well.It's kinda broken and I tried to repair it myself but I failed miserably so in the end, to the shop it goes. Oh my gosh. Dah mula merapu dah ni. Ok. Now, back to the topic.

Bahasa Kelantan. Well, I'm sure this language is famous everywhere in Peninsular Malaysia (forget about Sabah and Sarawak coz I'm not sure). Why? Sebabnya, orang Kelantan ni, suka berpindah ke tempat yang akan memberi peluang kepada mereka untuk berniaga dan jadi orang kaya(not all but mostly). Tak percaya? Haha. No problem. Cubalah pergi jalan-jalan di pasar malam ke, pasar minggu ke, atau restoran-restoran tertentu di mana-mana di seluruh negara, mesti anda akan dapat cari kedai makanan Kelantan. Even at the night market near my house, there's this auntie from Kelantan, who is selling nasi kerabu and nasi dagang(pure Kelantan). Memang laku lah perniagaan dia. Dia mula berniaga lebih kurang pukul 6 dan bila pukul 7 lebih-lebih sikit je, sure habis dah. Sometimes, dia dah tutup kedai dan balik dah. Huh. Anyway, korang tak akan jumpa bahasa Kelantan yang pure di tempat lain kecuali di Kelantan sendiri. Apa yang specialnya? Haha. Well, ada satu hari tu, my family and I tengah jalan-jalan then, dalam perjalanan kitaorang nampak satu signboard kedai gambar. Di situ, tertulis, 'Sudah Selalu'. Korang rasalah kan, apa maksud signboard tu? Apa?

Haha. Boleh di agak. Ramai yang akan cakap, kedai itu bermaksud sudah selalu tangkap gambar, ataupun dah biasa tangkap gambar dan yang sewaktu dengannya. Tuuuttt. Salah. Sebenarnya, maksud 'Sudah Selalu' di signboard itu adalah gambar yang ditangkap pada hari itu akan 'Siap Terus'. Ada macam-macam lagi bahasa yang digunakan orang Kelantan akan disalah-faham oleh orang luar. I havea story to tell. Ada dua pelajar menyewa satu rumah. Seorangnya orang Kelantan dan seorang lagi orang KL. Sambil-sambil mereka bersantai di rumah, tiba-tiba seekor ular masuk melalui celah pintu. 

Orang Kelantan: Ambik penyapu wey....Katok2...
Orang KL : Apesal2? Ya Allah Ular. Kejap2. Aku ambik penyapu.
Orang Kelantan: Katok la. Katok.
Orang KL : Bukan katak la. ULAR tu. ULAR. ULAR.
Orang Kelantan: Katok la. KATOK. KATOK. 
Dan begitulah seterusnya. Orang KL itu menganggap yang sahabatnya mengatakan ular itu katak sedangkan maksud 'Katok' yang dikatakan oleh orang Kelantan itu adalah 'Ketuk', bukannya katak. Tapi tak boleh nak salahkan orang KL tu jugak sebabnya, memang ketuk dan katak dalam bahasa Kelantan disebut 'Katok'. Namun, ada sikit perbezaan dalam cara menyebutnya. Ketuk akan disebut Katok. Katak pula akan Kattok.

Orang Kelantan ni, percakapan mereka ada tinggi rendah. Macam bunyi Ka dalam katok tadi, Ka untuk ketuk bunyinya tengah dan Ka untuk katak bunyinya tinggi. Lagi, plastik dalam bahasa Kelantan akan disebut supik. Basikal akan disebut Sika. Lagi satu, korang mesti pernah main sembunyi-sembunyi kan? Orang yang akan mencari perlu mengira mungkin dari 1-10 bagi memberi peluang untuk kita bersembunyi. Kiraan bagi orang Kelantan cukup mudah iaitu...so,wo,go,pak,mo,ne,juh,pear,le,luh.
so=1,wo=dua,go=3, dan seterusnya. Banyak lagi yang nak di-share tapi tak apalah. That's it for now. Till the next post.


~Lonymous~

Friday, March 18, 2011

Aurat


Hey guys. Hari ni nak cakap sikit la pasal aurat. Bukan apa, sekarang ni, ramai sangat yang buka aurat tanpa sedar. Tak faham? Maksudnya, ramai orang (khususnya perempuan), di luar rumah, in real life, tutup aurat maybe sebab dah diajar macam tu, ataupun boyfriend suruh ke apa. Tak tahu la. Tapi, masalahnya, dah elok-elok tutup aurat kat luar, dalam Facebook pula dia buat hal. Ye la. Tangkap gambar tengah mandi pantai dengan family la, apela, for sure ada gambar yang tak tutup aurat. Apa? Pakai tudung? LOL. Apela. Tutup aurat bukan bermaksud pakai tudung sahaja ya cik kak. Let me tell you an aya from the Quran that tells what is aurat, and which part are aurat. Buka al-Quran yang ada terjemahan dan buka surah an-Nur, tengok ayat 31. Maksudnya: 'Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman, supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang perkara-perkara yang haram) dan memelihara kemaluan mereka. Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya, dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka. Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka, melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mertua mereka, atau anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara lelaki mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti tentang aurat perempuan. Dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi daripada perhiasan mereka. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang beriman, supaya kamu berjaya.' All right. For sure, semua orang tahu bahawa aurat perempuan adalah seluruh anggota badan kecuali muka dan kedua-dua belah tangan hingga pergelangan tangannya. Jadi, kalau pakai tudung, tapi pakai baju lengan pendek, baju ketat, sama juga la. Kira tak tutup aurat juga. Memang betul, kalaulah kita mandi pantai, susah kalau nak pakai baju lengan panjang, mungkin pakai tudung pun susah juga. Tapi apapun, aurat perlu ditutup. Still, kalau masih tak nak tutup aurat, itu hak anda tapi tolonglah jangan pergi upload masuk dalam Facebook. Dah la masa mandi tu, entah berapa ramai yang tengok kita tak tutup aurat, masuk dalam Facebook, lagi ramai la yang tengok. Mampu ke nak tanggung dosa yang bertambah 24 Jam? I repeat, 24 HOURS and 7 DAYS. Dua kali ganda pulak tu. Mampu? Answer it yourself. Dan kadang-kadang tu ada yang tanya, dalam ayat ni tak kata pun pasal tak boleh pakai baju ketat-ketat ke apa. Betul. Tapi ayat di atas ada mengatakan, "...janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka...", memperlihatkan tu tidak semestinya bermakud membuka baju then pergi tunjuk kat semua orang. Well, that is one way to say it tapi dengan pakai baju ketat pun, sama juga, maksudnya kita menunjukkan tubuh kita agar dilihat oleh orang lain tak kira la siapa pun. Cuba tanya sendiri dengan rakan-rakan anda yang berpakaian ketat, mesti ramai yang jawab (maybe tak semua tapi mesti ramai), "Aku nak orang tengok aku ni cantik la." and etcetera. Bila cakap tengok, maksudnya kita nampak, dan bila nampak maksudnya kita lihat, dan bila kita lihat maksudnya ada yang memperlihatkan. And sometimes, ada yang kata, "Aku bukan tak nak pakai tudung, tapi aku takut nanti orang kata apa pulak." Ramau yang takut orang kata, "Ko ni ikut cakap boy je. Bukan ikhlas pun./Ko ni wat alim kenapa?" Pedulikan mereka. Cuba fikir, masa kita kecil-kecil dulu la, sembahyang ikhlas ke tak? Hell no. Sure sebab takut kena rotan dengan ayah, kena marah ke apa. Kan? Tapi bila dah besar, kita dah tahu yang sembahyang tu wajib sebab itu Rukun Islam, jadi kita pun ikhlas apabila sembahyang dan tak la susah kita nak laksanakannya bila dah besar, sebab masa kecik-kecik dah diajar sembahyang. Sama la macam kes ni. Kalau kita pakai tudung (bukan tudung saja, tutup aurat sekali) sekarang, mungkin orang akan kata kita tak ikhlas dan mungkin betul apa yang orang cakap tu. Tapi, percayalah, keikhlasan tu akan datang perlahan-lahan. Sama macam kes sembahyang tadi tu. I guess that's all for now. I am truly sorry if you are agrrieved with my post. Tetapi, saya cuma mencegah kemungkaran dengan cara yang saya mampu. Nak pergi pukul atau marah orang tu, memang tak boleh la, jadi, dengan cara ni la saya tegur. Thanks for reading. Till the next post. 


~Lonymous~

Tuesday, March 1, 2011

1924 - Soldiers of Allah

p/s: You can pause the background music by pressing the PAUSE button under the web counter

The truth about the state 
It wasn't always like this 
Let us look back in time 
History reminds us 
One army 
One land 
One central authority 
Crushing the Romans 
Persians put in fear 

The Ummah like a Lion 
No need to shed a tear 
When the village was attacked by the kufar 
The Caliph heard the sisters cried 
Prepared for war 
Attacking the city 
Destroying it from existence 
Lesson # 1 
Don't ever mess with Muslims 

The Imam of the Ummah is a shield
Where he protects the Ummah
And where the Ummah fights behind him 
Where is this shield today to protect the Ummah?
What happened to this shield to honor and dignify the Ummah?

In 1917 Prime Minister of Britain after entering Jerusalem stated
The crusade war has ended 
In the same year the French general
Goro, went to the grave of Salahudeen-Ayubi 
Salahudeen-Ayubi, the one who 730 years prior
Crushed the crusades and liberated Palestine & Syria 
He went to his grave in Damascus and kicked it and said
"Wake up oh Salahudeen. We are here" 

How did they do this 
To you and me 
We turn on the TV 
And all we see 
Is a world full of casualties 
A generation agony 
Our Ummah is in misery 
Let's go back 
To the beginning of the century 
And review our history 
From one side 
To the other side of the globe 
The system of Islam 
Ruled over the world 

They went to the Muslims 
For the all their solutions 
From mathematics to biology 
The advancements in technology 
The kafir women 
Used to imitate our women 
They wanted the same respect 
That the Muslims sisters were given
While the enemies of Islam 
Were trying to twist the Quran 
Trying to write a Surah like Allah's
They all failed miserably 
And many of them responded

Ashhadu -an la Ilaha Ilallah wa Ashhadu- anna Muhammadun rasullullah 
Allah has challenged the humanity until the day of judgment
To produce a Sura or an Aya like the Quran 
And Allah assures that they will never be able to make a Sura like it 
The kufar planned and worked to destroy this Deen
And Allah affirms that we too are planning 
And if all the people of the world got together
They still could not and will never be able to
Put a scratch aside of  or muster seeds
On the throne of almighty Allah SWT 

After failing on the battlefield 
The kufar got together 
And decided to yield 
They said we must change 
The way the Muslims think 
And sure enough 
The Muslim Ummah 
Began to sink 

In 1917 John Belford 
Promised Palestine 
To the Jews 31 years later 
His promise went through 
Britain and France 
Split the Muslim lands 
3 years later 
Islam's worst traitor 
Mustafa Kemal 
Brought the states fall 

In 1920's Mustafa Kemal with the help of the British became the hero 
Hmmph well this so-called hero
Canceled the authority of the most powerful system for the human beings 
The khilafah!
He abandoned all rulings of Allah
He did not stop there. 
He abandoned the Adhan in Arabic
He denied the Muslim sisters
From obeying Allah SWT by abandoning the Hijab 
All Islamic calendars and holidays were canceled 
Yes brothers and sisters 
He changed the Arabic alphabet to Latin 
By doing so he made sure the next generation would be lost
And have no connection to their Islamic roots 
As they cannot read or write all the Islamic culture that was recorded 
This Islamic system sent by the Creator of alameen
Went from the application in life to be in the museums
For the people to go and see in Turkey

In 1924 our state was demolished 
Hundred years of planning
And their plans were accomplished 
Kafirs broke our bondage 
Contaminated our knowledge 
Better listen up 
Coz you won't learn this in college 
Beginning of the end 
And the divisions began 
Step by step 
They divided our lands 
In 1921 Saudi Arabia & Iran
Next year Egypt and in 32 Iraq 

In 1945 
Jordan Indonesia 
Lebanon & Syria 
Two years later 
The division of India 
The Muslims took a stand 
And demanded 
The ruling of Islam 
So they gave them Pakistan 
But it was only an illusion
A false resolution 
Far from the solution 
In 1948
The Jews establish their Israeli state 

In 1901 the kufar went to Sultan Abdul Hamid the II
And offered to pay tremendous amount of money
To the Islamic State for Palestine

Sultan Abdul Hamid the II replied: 
I am not going to give one inch of Palestine to the Jews as Palestine is not mine to give but it belongs to the Ummah and Ummah have shed blood to defend this land but if one day the Islamic State falls apart then you can have Palestine for free but as long as I am alive I would rather have my flesh be cut up than cut Palestine from the Muslim land I will not allow any carving while we are alive!!!!! 

In 1960's 
Somalia & Nigeria 
Kuwait & Algeria 
In 1964 Came the PLO 
Yasser Arafat 
The US scarecrow 
A great declined 
In 1969 
When the West was training
Muslims scholars for hire 
Jews were setting 
Al-Aqsa mosque on fire! 
Let's recall 1970 for
Those who don't remember 
That was the year 
That we had black September 
The King of Jordan 
And Yasser Arafat 
Began their plot 
Shot after shot 
Muslim blood spilled 
As innocent Muslims were killed 
Communism attacked 
But Muslims fought back 

The sincere Mujahideen of Afghanistan
Fought and pushed back the Russians 
And then they started to fight among themselves 
Khomeini became in power
With the promise of ruling
And raising the Ummah to the level of dignity 
But his promise never went through
Soon after Iran and Iraq went to war 
And millions of innocent Muslims died
For 10 years Muslims killed Muslims 
Over what? What else! The agenda of the West!
At the end there were no resolutions
Today Iran is very much open to democracy and reformation 
And the Muslims in Iraq continue to suffer
SubhanAllah! Where is the Amir of the Ummah?

Another decade gone 
But we still don't have Islam 
Take a look at the gulf 
And the killings of Saddam 
Over million Muslims died 
But no one answered their cries 

In the 1990's 
The Muslim genocide
Bosnia 
Kosovo 
Chechenya 
Dagistan 
Bring back Islam!   (X 4) 

It's the year 2000 
And nothing has changed 
Past generation's aged 
Let us write the next page 
It's time for us to change 
It's up to you and me 
Either we make history 
Or we become history


~Lonymous~

Real Dhul-Qarnayn?

Potret Cyrus The Great
Hey guys. Ok. Semalam aku cakap aku nak bagitahu siapakah Zulqarnain yang sebenarnya bagi aku.
He is Cyrus The Great (Raja Kurush). Beliau juga dikenali sebagai Cyrus II atau Cyrus of Persia kerana beliau merupakan seorang Raja Parsi. Mayatnya dikebumikan di Pasargadae, Iran. Dikatakan, Alexander sendiri pernah menziarahi makamnya sebagai tanda peghormatan kepada beliau walaupun empayar beliau telah dirampas oleh Alexander (Empayar Parsi yang dipimpin Raja Darius III telah dikalahkan oleh Alexander dalam Peperangan Issus dan Peperangan Gaugamela). Antara sumbangan Cyrus semasa hidup adalah pembebasan hamba, mengadakan sistem pos, serta memperkenalkan hak-hak asasi manusia sebagaimana yang tercatat pada silindernya (Cyrus Cylinder).
Cyrus Cylinder
Di dalam Old Testament (Kitab Yahudi) atau New Testament (Kitab Nasrani / Bible) Book of Daniel ada menceritakan kisah Nabi Daniel bermimpi melihat kambing gurun bertanduk dua (kemungkinan Zulqarnain) mengalahkan semua jenis binatang kecuali pada akhirnya kambing itu dikalahkan oleh kambing bertanduk satu. Selepas mimpi tu, Nabi Daniel tidak sedarkan diri dan malaikat muncul di hadapan baginda dan mengatakan yang bertanduk dua itu adalah raja kepada Madia dan Parsi (Cyrus), dan yang bertanduk satu itu adalah Raja Yunani (Alexander). Di dalam penulisan sejarah, tidak ada raja lain kecuali Cyrus The Great sahaja yang pernah menyatukan Kerajaan Madia dan Parsi. Jadi samalah mimpi tu seperti dalam sejarah yang menunjukkan kerajaan Cyrus (Parsi) dirampas oleh Alexander (Yunani). Berdasarkan surah al-Qahfi, ayat 86, jelas menunjukkan Zulqarnain mendapat wahyu dan menurut Tafsir Al-Jalalain oleh Jalaludin as-Suyuti dan Jalaludin al-Mahali bahawasanya Zulqarnain mendapat wahyu berbentuk ilham. Maka, tiada satu penulisan pun yang menceritakan Alexander mendapat wahyu, ilham ataupun bimbingan daripada Tuhan. Sebaliknya, bagi Cyrus pula, ada tertulis dalam catatan Yahudi iaitu pada buku Isaiah, U'zair dan Chronicle yang mengatakan Cyrus, "Dia adalah pengembalaku, dan dia melaksanakan apa yang Aku kehendaki, mengatakan kepada Jerusalem, 'kamu akan dibina', dan kepada tempat penyembahan, 'tapak asasmu akan diletakkan'. Maka berkata Tuhan kepada orang yang terpilih itu, Kurush (Cyrus) yang tangannya kupimpin bagi menawan kaum sebelumnya, .... moga kamu mengetahui, Aku adalah Tuhan yang kamu panggil dengan namaku adalah Tuhan kepada Bani Israel... Sekarang pada tahun pertama Kurush raja Parsi, bahawa kalam Tuhan melalui mulut Jeremiah (seorang nabi) akan dipenuhi, Tuhan menaikkan semangat Kurush raja Parsi, bahawa dia mengisytiharkan ke seluruh pelosok kerajaanya, dan juga meletakkan pada penulisan yang berbunyi: Maka berkata Kurush raja Parsi, Tuhan kepada langit memberikanku kerajaan di atas muka bumi dan dia memerintahkanku membina rumahnya di Jerusalem iaitu di Judah." Hal ini membuktikan bahawa Cyrus mendapat ilham dari Tuhan. Lagi satu, Cyrus mengamalkan ajaran Nabi Zarasthura ataupun Zoroaster di dalam tindakan dan juga polisinya, namun oleh kerana tiada bukti yang nyata, hal ini tidak dapat dipastikan. Tapi, oleh kerana beliau bertolak ansur dengan agama lain, kebanyakan sejarawan bersetuju mengatakan beliau ialah seorang pengamal agama Nabi Zarasthura iaitu agama yang mengabdikan diri kepada Ahura Mazda, Pada asalnya agama ini tidak menyembah api namun api hanya sebagai simbol penyembahan Tuhan sama seperti Bintang Daud (Orang Yahudi), salib (Orang Kristian) dan orang Islam yang berkiblatkan Kaabah. Ketauhidan agama ini kekal hingga berlaku penyelewengan agama ke arah penyembahan api itu sendiri seperti Kristian menyeleweng dengan konsep 'trinity'. Jadi, orang yang mengikut ajaran nabi semestinya merupakan orang yang beriman, jadi bagi aku, Cyrus the Great ialah Zulqarnain yang dimaksudkan di dalam al-Quran. Anyway, this is all my opinion, maybe true, maybe not. Like I said, you're free to think of anything. I would like to write more but I guess this is more than enough. Thanks for reading. Till the next post. 

Gambar yang dijadikan bukti untuk menunjukkan Cyrus juga bertanduk dua 


~Lonymous~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...