Pages

Hadith of the Update

Narrated by 'Abdullah bin 'Amr,

A person asked Allah's Apostle. "What (sort of) deeds in or (what qualities of) Islam are good?" He replied, "To feed (the poor) and greet those whom you know and those whom you don't know."

[Bukhari. Volume 1, Book 2, Number 27]

Quote of the Update

The secret of getting ahead is getting started.

-Mark Twain

Wednesday, April 20, 2011

Are You Matured Enough?

Hey guys. Here's something to be shared with you. Jangan marah pulak. I'm doing this because I saw many people think they're matured when they fall in love. Hmpph. Pesky little runt. Not saying that I'm matured though but at least I'm not telling everyone that I'm matured. Perkara ni hanya di-copy paste dari satu group dalam Facebook sahaja. Read it, understand it, THINK ABOUT IT!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Anda belum matang sekiranya…….
  • MENGHABISKAN nilai kad telefon pra-bayar untuk berbual dengan ‘kekasih’ sedangkan wang membelinya daripada kiriman ibu bapa anda.
  • RELA menunggu berjam-jam lamanya dalam hujan,untuk melihat gadis yang anda ‘cintai’ melintas jalan sedangkan anda solat secara ekspres(kurang 2 minit untuk 4 rakaat)atau tidak solat langsung!
  • MEMARAHI bahkan sanggup menampar adik anda yang tersilap cakap sebaliknya mampu tersenyum sekalipun dimaki-hamun oleh wanita yang anda minati.
  • SANGGUP membaca novel cinta yang beratus-ratus muka surat dalam tempoh sehari,padahal tidak pernah membaca Al-Quran walaupun satu muka surat setahun!
  • ASYIK terkenangkan wajah kekasih yang baru seminit berpisah dengannya tetapi tidak terkenang pun wajah ibu bapa yang telah berbulan-bulan tidak anda temui.
  • SUSAH hati jika tidak menerima surat,e-mail atau SMS daripada orang yang anda cintai sebaliknya anda tahu bahawa anda sendiri sudah lama tidak mengirim berita,menelefon atau memberi SMS kepada ibu bapa.
  • Memakai pakaian yang sehabis cantik untuk dating dengan kekasih sebaliknya ketika mengadap Allah dalam solat tidak mementingkan kecantikkan langsung.
  • LEBIH banyak mengucapkan kalimah ‘I LOVE YOU’ berbanding kalimah zikir seperti:SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH DAN ALLAHU AKBAR!
  • KECEWA,putus asa dan susah hati bila putus cinta dengan kekasih sebaliknya tidak kecewa ,putus asa atau susah hati bila putus cinta dengan Allah."
Till the next post.


~Lonymous~

Monday, April 18, 2011

Matlamat Tidak Menghalalkan Cara

Hey guys. See the title? What came into your mind after reading the title? I don't know what came into your mind and I don't want to guess. Easy, every muslims ( I guess so but maybe not) should have done this before. Selalunya, bila kita mendengar ceramah agama, akan ada ilmu baru yang kita akan belajar. Contoh yang paling mudah bagi saya, kita dapat tahu 'couple' itu haram. Jadi, semestinya, orang yang melakukan perkara tu, akan cuba mencari jalan untuk 'menghalalkan' juga perbuatan mereka itu. They will go to a pious man, usually a good friend of them, and ask this and that. Kalau aku 'couple' dengan dia sebab ni boleh ke tak, bla bla bla. That man answers, haram. The one who ask will usually try to persuade the man to give this answer 'takpe...kalau sebab tu boleh'. Jadi, keluarlah macam-macam sebab daripada mulut yang bertanya asalkan dapat jawapan 'takpe' daripada sahabatnya itu. Listen, if it has been stated in al-Quran or sunnah or maybe both that the act is forbidden, then the answer to your very question is still BIG NO even if the pious man said 'takpe'. So, don't even bother asking. Bukannya bila orang tu cakap 'takpe', perbuatan haram akan menjadi halal. Kalau macam tu senanglah hidup, bunuh orang tanpa sebab, selepas tu buat orang yang alim cakap 'takpe' dengan bermacam-macam alasan yang entah betul entah tidak. Bila orang alim tu cakap 'takpe', jadi kita tidak dihukum sebab perbuatan yang haram tadi dah jadi halal dengan percakapan orang alim tadi. Wah. Really easy if life is like that. But, sorry, life isn't so soft. I guess that's all for now. I'm kinda out of idea and a lot lazy. So, till the next post.


~Lonymous~

Thursday, April 7, 2011

Best Friend Forever

Be like them, sometimes they have conflict but in the end, they'll be good as ever
Hey guys. Let's talk about BFF. Awal lagi ni, tapi tak mengapa, sekali-sekala update awal-awal. What do you understand by BFF? Good. Best friend/friends forever. Apa pulak maksud best friend forever tu? Well, I guess no one can gives a perfect definition of BFF because it varies according to the person. But, let's just give a universal definition. BFF is someone who cares about you, me, and his/her other friends.How are they different than the normal friends? Easy. Usually, you will have his/her phone number, remember her birthday, know what he/she hates or likes, or maybe, you love to ask him/her to hangout with you, or perhaps, you always walk with him/her(maybe going to school,class or anywhere), also, he/she is the person who you trust a lot and you will share something that you don't share with other friends. Bet you have that kind of friends do you? Totally, I knew it. Unless you're a social recluse, then I can't say for sure whether you have BFF or not but I've never seen anybody, even the social recluse, having no BFF. Well, at least you will have one. When we talk about friends, even the most special of all (your BFF and maybe your boyfriend/girlfriend), sometimes a conflict will abound between you and them. That's normal because I've heard a quote (I can't remember by who) which says "If you can find something that everyone agree on, then it's wrong". Maksudnya, dalam hidup ini, perselisihan faham atau perbezaan pendapat akan sentiasa berlaku. And that's when the trouble comes. Usually, when you are arguing with your BFF, you would say, "I thought we're BFF, so why are you doing this to me?" and the other guy would say the same thing, and then the words like I hate you, You're not my BFF anymore yada yada yada will come out. Dari situ, bermulalah era baru yang bagi saya, sangat menyakitkan hati. Masa itulah kita kutuk dia dari belakang, mengata dia itu dan ini dan di situlah kesilapan kita. Terlampau celik untuk nampak kesalahan orang tetapi buta untuk melihat kesalahan sendiri. Bak kata seorang ustaz saya di maktab, "Kuman di laut nampak, gajah depan mata, tak nampak."(lebih kuranglah rasanya coz I can't remember the exact saying). According to a friend of mine (Dhil, mohon share sikit ya, sikit je... n_n), kawan yang baik tak pernah mengumpat di belakang kawan baiknya, kawan yang baik tidak pernah cemburu jika kawan baiknya mempunyai ramai kawan baik, kawan yang baik tak pernah memaksa kawan baiknya untuk sentiasa berada di sisinya,dan kita ialah kawan yang baik jika kita faham bahawa kawan baik kita bukanlah seorang yang sempurna. Jadi, menurut ayat yang pertama, kalau kita mengumpat BFF kita dari belakang, maksudnya kita bukanlah kawan yang baik. According to the second sentence, when you are jealous of your BFF because he/she has many other BFF (examples: selalunya jalan-jalan dengan kita tiba-tiba jalan dengan orang lain), that means, we are not a good friend. Menurut ayat ketiga, jika kita ingin kawan baik kita sentiasa berada di samping sehinggakan bila dia berada dengan orang lain, kita berasa marah kepadanya, maknanya kita bukanlah kawan yang baik. kitaPursuant to the last sentence, if we want our BFF to be a perfect friend for us, that means we're not a good friends. No one is perfect in this world. Kita perlu tahu bahawa kita tidak boleh melakukan dua perkara yang sangat bertentangan dalam satu masa. Means, if BFF A invites you to go out with him/her to a shopping mall, and BFF B invites you to go out and play with him/her, you can choose only one because how can you be at two different places in the same time. Impossible right? So, as a good friend, we need to understand when our BFF chose to go out with another BFF(which is not you), even if you don't, just think of something good about your friend such as,'Mungkin dia jarang jumpa BFF yang itu' or 'Maybe kawan dia tu ada masalah yang besar which need help A.S.A.P'. All right? And one more thing, if you have conflict with your BFF, just express what is that you are not satisfied with him/her. Jangan takut dia terasa atau apa-apa sebab memang inilah caranya untuk selesaikan masalah. Berdepan antara satu sama lain. Jangan jadi seperti ahli politik (saya tidak mengutuk mana-mana ahli politik yang tertentu, hanya kenyataan umum) yang sentiasa mengutuk parti lain di dalam majlisnya sedangkan tidak pernah cuba berdepan dengan ahli politik daripada parti yang berlainan untuk cuba menyelesaikan sesuatu masalah(jarang sekali perkara ni berlaku walaupun kadang-kadang tu ada). Main kutuk-kutuk je. Tamau-tamau. Just meet somewhere, and talk, Insya-Allah, God willings, the problem will be solved. That's all for now. Till the next post. 


~Lonymous~

Tuesday, April 5, 2011

Larang atau Suruh

Hey guys. Tonight, I would like to talk about "Forbidding People From Doing Something But At The Same Time We Are Doing The Same Thing". Faham ke tak agaknya. Hmm. Maksudnya, kita melarang orang berbuat sesuatu tapi kita sendiri melakukan perkara yang kita larang tu. Or, asking people to do something that even we don't do. Maksudnya, suruh orang buat apa-apa, tapi kita tak buat pun. Presently, I can see, many people love to prevent someone else from doing something (something bad especially), but the problem is, they are doing the same thing. Just imagine, you forbid a guy from throwing rubbish on the road, then you ask that guy to throw it in the dustbin but then, you throw rubbish everywhere too even though the dustbin is right in front of you. Oh, I the guy saw you doing that, I'm sure he would throw you in the dustbin at that moment (LOL). Or, sometimes, a muslim boy forbid his friend from couple-ing because he said couple is prohibited in Islam. Dia bagi semua surah dan hadis-hadis sampai kita tak larat nak dengar penjelasan dia. Tiba-tiba, kita dapat tahu yang dia pun 'couple' jugak. Hooo. Sure panas hati. Kalau boleh, nak pergi tuang balik segala macam penjelasan dia pasal halal haram ber-couple tu. Geram sangat-sangatlah katakan. Haha. So, dude, if you forbid other people from doing something, please make sure that you're not doing the same. Kalau tak, percuma je dapat penendang ke penumbuk ke sebiji. Besides (this is for muslims), in the al-Quran, there are two sentences that explain about this. Here it is. Dalam surah as-Saff(Barisan), ayat ke 2 dan ke 3, Allah SWT berfirman. Maksudnya: Wahai orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya! Amat besar kebenciannya di sisi Allah bahawa kamu memperkatakn sesuatu yang kamu tidak lakukannya. Asbabun nuzul ayat-ayat ini. Telah diriwayatkan daripada Abdullah bin Salam, dia berkata "Sekelompok sahabat saling berdiskusi. Kami berkata 'Jika kami tahu suatu perbuatan yang paling dicintakan oleh Allah SWT, pasti kami akan melakukannya.' Lalu turunlah ayat-ayat ini." Hadis sahih riwayat Hakim, Ahmad dan Tirmizi. So, if you don't want to be hated by Allah, don't say something that you don't do. Examples, if you are skipping your class(ponteng kelas), don't forbid other people from skipping their class because you did the same thing. Well, unless you want to be hated by Allah, then don't do it. Till the next post.


~Lonymous~

Car / Kereta

Porsche Carrera
Hey guys. Tonight, I have an opinion to give. Nowadays, we can see that almost all houses in the city(even in the village) will have at least one car. This shows that Malaysia is not a poor country(not too rich either). Anyway, that is not the problem. Yang menjadi masalahnya adalah, kadang-kadang tu, kereta yang dibeli tu terlampau mahal sampaikan terpaksa pinjam sana, pinjam sini. Tak cukup tanah berlari ke sana sini nak mencari wang. Guys. Please, especially the Malays. Bangga sangat dengan kereta mahal. Kalau boleh, tiap-tiap kali raya nak tukar kereta baru. Kalau kereta yang murah dan padan dengan pendapatan tak apalah jugak, tapi ni, kereta mahal, gaji pulak tak seberapa. Saja-saja menyusahkan diri nak pinjam wang sana sini. Angin tak mudah orang katakan. Well, I know, with a fancy car, people will see that you are a rich man. But, if you can't afford it, why buy it. Ramai orang boleh pinjam wang nak beli kereta, bayar sampai beribu-ribu sebulan sedangkan gaji sebelum ni pun tak cukup nak dibuat belanja bulanan. Apa guna beli kereta mahal kalau tak mampu? Ingat senang ke? Masa membeli, memang agak mudah sikit sebab semuanya potong ikut gaji sahaja(even that is already too much for many people). Tapi bila dah part nak guna tu, itu lagi susah(as if paying monthly to the bank is not bad enough). Sebab apa susah? Ya la. Kereta mahal, plus besar pulak, sure guna minyak yang banyak. Jadi, kalau beli kereta mahal pun, tak ada duit nak isi minyak. It's useless dude.Silap-silap, berkarat je kat dalam porch kereta. Plus, if the car is broken, and need new spare parts. Macam mana nak buat? Ingat spare part dia ada jual kedai runcit ke? Kena tempahlah, pergi cari Authorised Dealer la apalah. Dah la mahal semua spare part tu. Kan menyusahkan. Besides, beli kereta mahal-mahal bukan menguntungkan pun. Cars get cheaper and cheaper as time passes. So, buying fancy cars is not an investment. Belilah kereta sampai RM 200.000 pun, tapi kereta itu takkan boleh dijual dengan harga yang sama. So, why do you waste your money on something like that? Just buy a car which you can afford. Tujuan kereta dicipta, semua sama. Untuk membawa kita ke destinasi yang ingin dituju. So, whatever car you use, even if it's not fancy or not advanced, as long it can take you to your destination, that is sufficient. Use your money and buy something much-much more worth it. Some of the examples are you can use the money to buy a piece of land, or perhaps a house. Rumah dan tanah, harganya tidak akan menurun seperti kereta bahkan semakin lama, semakin mahal. Just imagine, I have a house in Kelantan which cost about RM120K when it is finished around 8 years ago. And last year, a man offered to buy that house for RM300K. Just imagine that, in just 7 years, the price has gone up mountain high. Tak tahulah macam mana 2-30 tahun lagi. Boleh sampai sejuta dah kot. So, don't be arrogant with your fancy cars coz...tak berbaloi pun. Anyway, if you can afford it, feel free to buy it if you wish. Till the next post.


~Lonymous~

Caprice - Damansara(Black and Yellow REMIX -with lyric)


Yeah ah ha
you know what it is X2
Damansara X5 (o.oooo)
Yeah ah ha
You know what it is
Everything I do, I do it big
Yeah ah ha, screaming thats nothin'
Whats up entertainment, I'm frontin'
I rap my town when you see me you know it
Damansara X4
I put it down from my tv if you hate it
Damansara X4
I do it real big, bigger than the twin towers
I don't even sway, you can keep that little tower
I'm an owl, maybe coz I never sleep
Gotta eat, horribly devour all my enemies
Yum yum, hey lets gettin dumbstruck, tough luck
horribly, what a little life sucks
Yeah and you can't blame it on me
coz your little boyfriend like shame on you
what the hell he gonna do, sneeze achoo
I can hit you so fast, I ain't talking kung fu
Say what you like
Apa sudah jadi but when she hits her fans
Kita tengok sapa lari ah
Yeah ah ha. You know what it is
Everything I do, I do it big
Yeah ah ha, screaming thats nothin
Whats up entertainment, I'm frontin
I rap my town when you see me you know it
Damansara X4
I put it down from my tv if you hate it
Damansara X4
"Kha mose la annatwa
Amose khamsi khamsa
Ha no zi, eva ga
Won ship sui ba avata
Ghabatwa, ha khoya
vanezo de tui ghabyan
mucha sweet, Malaysia"
Jangan buat tak tahu
I'm fresh like I'm baru
Kau barulah nak naik
and semua sudah basi macam kopi sudah pahit
I'm sweet like gula, twana make mula
Ku tau kau dengki tapi jangan sampai gaduh oh
Yeah ah ha
You know what it is
Everything I do, I do it big
Yeah ah ha, screaming thats nothin'
Whats up entertainment, I'm frontin'
I rap my town when you see me you know it
Damansara X4
I put it down from my tv if you hate it
Damansara X4
Eyh, I told em, but they wouldn't listen
I'm a very patient man, I am
But sometimes, once you crossed the line
You crossed the line
Say it to the P
Ah ha X2
Eyh(repeated)
You know what it is
Go... And I'm gone
Eyh X2
2010, I say bye bye


p/s: the lyric is not 100% correct but I tried to write it the best I could. I'm sorry, I tried to find the lyrics in the web but I can't find it. The part that I quote, the one with french language, I just write it down to make it sound like the song. It is not the correct way of writing but.....tak kisahlah. And if you would like to correct this lyric, just leave a comment. Enjoy. n_n


~Lonymous~

Monday, April 4, 2011

Hair Colouring

Hey guys. Tonight, I wanna share something about hair colouring. As a muslim, my opinion will be based on the Islamic views. So, if you are a non-muslims, I hope you won't be aggrieved of my opinion and please don't think that the muslims are old-fashioned. Nowadays, everywhere I go, anywhere I look, I'll see many people have their hair coloured. Kalau bagi yang bukan Islam tu, taklah kisah sangat, tapi yang muslim ni, yang mengaku diri sendiri orang Islam pun ramai yang warnakan rambut. Memang betul, ada sesetengah tu, guna inai sahaja, yang tu taklah kisah sangat, tapi yang guna dye ni. Why can we use 'inai' but not dye? Hmm. I myself can't confirm it. Tapi, mengikut apa yang saya tahu, dye menghalang air daripada menembusinya ke rambut. That is why dye last for a long time. And because of that properties, that is why using dye to colour your hair is not allowed in Islam. Sebab ia menghalang air daripada mengenai rambut. Jadi, bila dah tak kena rambut, sudah tentulah air sembahyang yang diambil tidak sah kerana salah satu syarat sah semasa membasuh dahi, sekurang-kurangnya tujuh helai rambut mesti basah sekali. Dah pakai dye, macam mana air nak kena rambut. Well, bila ustaz-ustaz dah tegur sesetengah orang ni, adalah yang menjawab. Diorang kata, "Ala. Dye sikit je la. Kat belakang sikit je. Jambul bukan dye pun. Boleh kena air lagi. Sah la air sembahyang saya." Heyo dude. Bukan setakat air sembahyang saja yang perlu diambil kira, mandi wajib macam mana? Kalau ikut apa yang saya belajar (tak tahulah korang belajar macam mana pulak) mandi wajib ni, kena niat then pastikan air kena pada seluruh anggota badan termasuklah rambut. So, kalau rambut dah ada dye walapun hanya sehelai, macam mana nak sah bersuci(taharah)? Perempuan memang tak boleh la sebab korang berhadas setiap bulan. Yang lelaki pulak, kalaupun buka setiap bulan tapi sekali sekala sure ada jugak punya. Kalau takde pun, bila dah kahwin nanti, dalam keadaan junub, kena jugak bersuci. Jadi, janganlah dye rambut. Minta maaf kalau ada yang rasa apa yang saya tulis ni perkara yang sensitif sikit. Satu perkara yang tak boleh nak saya elakkan. For inai, according to Islam, we are allowed to colour our hair using inai. Why? Well, a long time ago. When Rasulullah is preparing for war, the men are allowed to colour their hair using inai. Tapi, mereka mewarnakan rambut dengan warna hitam bukan untuk kelihatan cantik atau hensem. Mereka ingin musuh gentar melihat pasukan tentera Islam dan mahu mereka menganggap bahawa tentera-tentera Islam mempunyai ramai pemuda-pemuda. Just imagine la, if you're in a war, and when you are confronting the enemies, all you see are old mans with white hair. What do you feel? Tentu kita akan anggap musuh mudah ditewaskan dan morale pasukan kita akan meningkat. Tapi, bayangkan pulak kalau kita nampak tentera-tentera musuh masih lagi muda(dengan melihatkan rambut yang masih hitam), mesti kita akan menganggap musuh tidak boleh diperlekehkan. So, just think about it yourself. Even though inai is allowed in Islam because of the reason I told you just now, but at least they have a good reason. What about us? Nak pergi perang? No way. Totally must be because you think that you'll look more stylish,handsome,beautiful, yada yada yada. Whatever taraver. Bagi perempuan, jaga-jagalah sikit sebab Islam membenarkan kita berhias untuk suami tetapi bukan untuk orang lain. Oh yeah. Almost forgot. Another reason that Inai is allowed in Islam is because water can pass through it. Jadi air boleh mengenai rambut dan ini bermaksud tiada masalah dalam berwuduk mahupun bersuci. And a reminder to the old folks(memang rasanya tak ada orang tua yang baca but just in case), sesetengah daripada mereka mewarnakan rambut adalah untuk cover uban. Yeah, I know, white hair will make you look old, but I've heard an ustaz saying that "Uban adalah nur(cahaya). Jadi, seelok-eloknya tak perlulah diwarna rambut untuk cover uban tu." Besides, you are old so you have nothing to worry. Well, anyway, the choice is on your hand. Boleh inai, tapi jangan dye. Till the next post.


~Lonymous~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...