Pages

Hadith of the Update

Narrated by Ibn 'Umar,

The Prophet decreed that one should not eat two dates together at a time unless he gets the permission from his companions (sharing the meal with him).

[Bukhari. Volume 3, Book 44, Number 669]

Quote of the Update

Act as if what you do makes a difference. It does.

-William James

Thursday, June 14, 2012

Solat

Rajin-rajin solat ya. n_n

Assalamualaikum brothers and sisters. I am currently reading the book 'Sifat Solat Nabi Yang Sahih' by Allamah Dr Hassan Ali Al-Saqqaf Al-Qurasyi Al-Hasyimi. I feel the need to share some of the knowledge inside it with the readers of my blog. Harap tak kisah. I will be sharing only about the minor things that some of us might have done without knowing it had revoked our prayers and also some sunnah in prayers. Jadi, yang rukun-rukun solat seperti niat, dan lain-lain, carilah dalam buku atau belajarlah dengan ustaz/ustazah.

Takbiratul Ihram Selepas Imam



Seorang makmum wajib memulakan takbiratul ihram setelah imam melakukannya dengan sempurna. This is important so please take note. If a makmum says the takbiratul ihram together with the imam or at any part while the imam is still saying the takbiratul ihram or before the imam is done with the takbiratul ihram, therefore his/her prayer is invalid(tidak sah). Menurut penulis buku, orang tersebut mengikuti orang yang bukan sedang menunaikan solat kerana seorang imam belum disebut sedang menunaikan solat kecuali setelah selesai mengucapkan 'Allahu-akbar'. Jadi, selepas ini, kepada sesiapa yang melakukan perkara tersebut, diharapkan mengubahnya. Jangan sia-siakan solat kita. Letih je ikut imam tapi pahala tak dapat, bahkan solat tak dikira sah pun. Jadi kena sembahyang balik. Let's move to the next part. 

Disunatkan Mengangkat Kedua Tangan Pada Empat Tempat

Diriwayatkan dari Sayyidina Ali(semoga Allah memuliakan wajahnya) : "Jika Rasulullah SAW berdiri untuk menunaikan solat fardhu, Baginda bertakbir terlebih dahulu dan mengangkat kedua tangannya setentang di hadapan kedua bahunya. Baginda melakukan rukuk. Baginda juga melakukan hal itu ketika bangkit dari rukuk. Baginda SAW tidak mengangkat kedua tangannya dalam bahagian manapun dari solatnya jika beliau dalam keadaan duduk. Demikian pula jika berdiri dari dua sujud, Baginda SAW mengangkat kedua tangannya dan bertakbir."   - Riwayat Imam al-Bukhari(Hadis Sahih)

Yang jelas, para ulama' sepakat bahawa mengangkat tangan ketika ber-takbiratul ihram disunatkan, tetapi mereka tidak sepakat mengenai hal itu ketika rukuk, bangkit dari rukuk dan juga selepas bangun dari tasyahud awal. Penulis buku ini pula menyimpulkan berdasarkan hadis di atas, mengangkat kedua tangan itu disunatkan pada empat tempat. Ketika takbiratul ihram, ketika hendak rukuk, ketika bangun dari rukuk, dan ketika bangun dari tasyahhud awal bagi yang menunaikan solat sambil berdiri. Next.

Isu Memejamkan Mata

Memejamkan mata dalam solat adalah mustahab(sunat) jika perkara itu boleh menenangkan hati, membantu melahirkan kekhusyukan, dan membantu merenungi  makna yang dibaca dalam solat. Apa saja yang dapat menimbulkan kekhusyukan solat maka ia dikira sunat(mustahab) dan hal itu disepakati para ulama' ahli penelitian(tahqiq) yang di antaranya ialah Imam Nawawi.

Kata Imam Nawawi : "Adapun memejamkan mata di dalam solat...maka menurut pendapat yang terbaik adalah dibolehkan dan tidak makruh jika tidak ada bahayanya. Kerana boleh jadi perbuatan memejamkan kedua mata itu mampu membantu melahirkan kekhusyukan dan mengkonsentrasikan hati. Di samping itu ia mampu mencegah pandangan liar dan menjaga daripada kekacauan fikiran."
 
Menurut Ibn Al-Qayyim Al-Jawziyyah, "Sebenarnya membuka mata itu tidak mengurangi khusyuk, maka itu lebih utama. Tetapi jika membuka mata itu terus menjadi penghalang kekhusyukan kerana adanya gambar-gambar yang mengganggu kekhusyukan di depannya atau yang lainnya maka dalam keadaan demikian dibolehkan dan tidak makruh memejamkan kedua mata. Menetapkan mustahab(sunat) dalam keadaan seperti itu lebih tepat dan lebih dekat dengan sendi-sendi syariat Islam dan tujuan pembentukannya daripada mengatakan makruh."

This is all for now. I will be sharing more post like this with you and I hope it will benefit us all. Thank you for reading. Selamat beramal. n_n


~Lonymous~

Wednesday, June 6, 2012

Biadab


Hello boys and girls. Welcome readers. In case there's an international reader here, biadab means rude *perasan je mamat ni...haha*. So, how are you guys? Doin' fine huh. Cool. To Malaysians and to anyone who understands Malay, don't worry, that spelling is right. Because I was confused just now whether it's biadap or biadab*just like some of you may be thinking right now*, but I've checked the dictionary and biadab is the correct one*be sure to remember that..n_n*. All right.
Lately, I've been seeing rudeness a lot, have been the victim and have been the rude-doers*that's why I hate driving*. Because I drive frequently now, I can see why my father is so stressed out after driving sometimes. Mana tak-nya, kita drive elok-elok, orang pula yang buat masalah. Kadang-kadang terkeluar juga la carut-carutan tu. Haha. Anyway, that is quite normal. The problem begins when it goes overboard. One example that happened to my father. We were on our way home to Penang from Cameron Highlands and there's this Myvi which tried to overtake the other cars in a very dangerous way. Kereta tu masuk lorong sebelah di selekoh kononnya nak tengok ada kereta lain tak sebelum memotong. It did that several times. Just imagine that. Kalau kat jalan lurus takpe gak. Apehal kat selekoh je nak memotong. And because my father was afraid if... If that car do that and suddenly a car shows up in front of the Myvi and accident happen, even us who was behind it might get involved too. Jadi ayah aku hon la kat dia and dia jadi marah. Just a bit further, we arrived at a three lanes road. That's when it lets my father overtake him and suddenly it increased it's speed and tried to hit my father's front bumper*acah*. Luckily my father managed to brake in time. Walaupun aku tahu dia takkan langgar betul-betul tapi kalaulah masa tu ayah aku terkejut ke apa dan pusing stereng mengejut, kemungkinan aku dah masuk gaung dah*untung ada bapak cool..haha*. Lepas tu kereta tu blah. You see how rude is that? Doing that to someone who thought about your safety and the others. Hah. What's done is done. Reminder to you guys, please behave on the road. Even if you curse other drivers, at least don't be the reason of other people's accident on purpose.
We shoud behave no matter where we are. By behaving it means, we should think about other people's feelings. For instance, you should behave in a restaurant. Kalau kat situ semua makan pakai sudu garpu, makanlah pakai sudu ngan garpu. Betul makan dengan tangan itu sunnah, tapi di tempat orang terutamanya di restoran-restoran mahal, restoran yang ada kelas, cara kita makan tu mungkin mengganggu diorang. Believe me, some people will lose their appetites even with a simple thing like that. Bukankah mengganggu orang itu juga ditegah oleh Nabi?
So, after reading this, let us all try to become a well-behaved person. How? I'm sure you know that. But a simple guideline from me. If you don't like people doing certain things(depends on you) to you, don't do that to them. If you hate people disturbing your things, don't disturb their's and then tell them. God willing,they'll leave your things alone. That's all for now. Thank you for reading people. n_n


~Lonymous~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...