Pages

Hadith of the Update

Narrated by 'Abdullah bin 'Amr,

A person asked Allah's Apostle. "What (sort of) deeds in or (what qualities of) Islam are good?" He replied, "To feed (the poor) and greet those whom you know and those whom you don't know."

[Bukhari. Volume 1, Book 2, Number 27]

Quote of the Update

The secret of getting ahead is getting started.

-Mark Twain

Tuesday, August 14, 2012

Study and Time Management Tips


Yo, wassap wassap, wassap berasap. Hari ni aku nak cerita sikit pasal teknik pengurusan masa dan cara belajar sebab semalam lepas solat tarawih ada yang mintak aku bercerita sikit-sikit cara aku belajar. This is just a few suggestions, things that I have done. Jadi, yang penting lepas baca post ni, pastikan korang sesuaikan idea-idea ni mengikut keadaan korang. n_n

Well, the basic idea in managing your time is knowing what you want to get and make a plan on how to achieve it. Selalunya, kaunselor-kaunselor cemerlang akan suruh kita buat jadual aktiviti harian, tapi bagi aku, cara ini tak berkesan*sebenarnya aku je yang tak reti ikut jadual tu.haha*. Since people can't really tell what will happen in the future, so it's hard in making a timetable suitable for everyday usage. Jadi, penyelesaian aku adalah, buat perancangan baru setiap hari. What I do is, I'll wake up around 6am everyday, and write what I want to do for today. Kalau malas sangat nak bangun awal, buatlah sebelum tidur. Just write simple things like;
Today To Do List:
-study math
-basuh baju
-joging
-etc
Sekarang kan zaman IT, aku yakin 90% daripada pembaca blog ni semuanya ada smartphone, kalau cikai sangat pun, tak ada smartphone*macam akulah XD*, tulislah pada komputer korang. Don't lie, I know all of you have at least one phone or laptop at home. n_n   And then, make sure you do all the things you wrote in the list and don't worry about at what time you want to do it. Memandangkan senarai ni fleksibel, korang susunlah waktu nak buat semua tu mengikut kehendak hati korang. As long as you do them in THAT DAY. n_n

Next, have at least 10 minutes rest every hour no matter what you are doing at that time. Tak kisahlah, belajar ke, tengok tv ke, apa ke. This is really important. Many of us think that working or studying straight for 2-3 hours or more is a good thing, but believe me, that is indeed wrong. Ramai je yang buat macam tu tapi yang kesiannya, diorang tak dapat hasilkan kerja yang bagus mahupun pembelajaran yang berkesan. A good phrase to remember is "Study smart, not study too hard" *edit la sikit XD*. It's good to study hard, as long as you study smart too. n_n   I remember a best friend of mine used to say,
"Hangpa kalau nak study, study putuih-putuih, study 15 minit, rehat 5 minit, pastu ulang lagi macam tu.Aku besa baca research,depa kata manusia ni dia selalunya boleh ingat benda dalam 15 minit ja,lepaih tu depa jadi payah sikit nak ingat.Study mau rilek".
Pergh. Ayat stail baq hang. Haha. And for your information, he's going to oversea next year doing engineering in Spain. Haa. Tudia la nak kata hebat tak hebat. Haha. Want to be like him? Follow what he says. n_n  Kata Raja Shamri,
"Mereka yang berjaya tinggalkan jejak...Ikuti jejak kejayaan tersebut,nescaya anda akan tiba ke destinasi yang sama."
Since it's going to be too long if I continue talking nonsense, let's end this post with the last tip. n_n   To manage your time well, make sure you don't delay doing your work. Just like the image above says, defeat distractions, focus on the real work. You know what happens when you delay doing anything, you'll get lazier and lazier and lazier day by day. Last-last, buat pun tak nak. Pastu, kerja tak siap, mulalah pusing kepala. Kalau dah malas sangat pun, pastikan macam mana pun, kerja mesti siap sehari sebelum dateline. n_n

Harap-harap, dapatlah post ni membantu korang sikit-sikit. That's all for now. Thank you for reading. Till the next post. Chiao. n_n


~Lonymous~

Sunday, August 12, 2012

Fireworks


Salam ramadan to all muslim brothers and sisters and hi to the others. n_n   It's been a long time since I updated this blog. What can I do. A normal person like me, always suffer from blogger's block. XD   Anyway, since I'll be going to university this September 1st, I'm thinking of writing some posts before the date arrives. Therefore, keep visiting my blog okay. n_n

In this month only, I've seen more than five pyrotechnics aka fireworks show. Festival apa yang disambutnya  pun tak tahulah. So, when I saw these fireworks, I wondered, "Apasal kaler dia warna warni? Apasal ada pecah jadi bulat,ada yang jadi bunga? Pastu camano pulok dia boleh set timing elok-elok tak ada satu pun yang lari? " Jadi, kalau nak tahu jawapannya, jom kita baca sikit mengenai bunga api.*yayyyy*

So, the first thing. Why are there different colours of fireworks? Yellow, blue, red*you know the colours*. Jadi rupa-rupanya, kabaid dia tu,*called pyrotechnic stars* yang kawal warna dan kecerahan bunga api tu. There are five things that made up the stars and they are the:
-fuel
-oxidizer *to oxidize the fuel(korang yang budak-budak SPM,kalau tak tahu apa oxidizer ni, haaa, balik study la bab redox reactions, kalau tak bermasalahlah korang nanti*,
-colour-producing chemicals,
-binder *mengikat sebatian kimia(chemical compound daa)* and lastly
-chlorine donor *chlorine mengawal kecerahan warna api*
For example, if they want a blue coloured fire, they have to mix some copper halides*colour-producing chemical*  when making the stars. When it's lighted, tadaa, blue coloured fire is produced. There are many more colours and if you want to know what chemicals are used for all sorts of different colours, google it. n_n

Next, about the effects or shapes of the fireworks. Selalu kalau korang beli mercun, korang perasan kan kepompong dia*betul ke kepompong? haha*. Cuba la beli mercun mancis satu kotak, ambik sebatang dan koyak kertas sekeliling dia, kabaid dia akan keluar. It's actually the same thing with fireworks. Yang korang koyak tu dipanggil aerial dan dalam aerial yang besar, ada banyak lagi tiub-tiub kecil.

 In those small tubes, they contain effect tubes.

 Haa, effect tube ni-lah yang control shape firework tu. The stars are arranged in the pattern wanted inside the aerial shell which is in the effect tube.
So, kalau korang perasan dalam gambar aerial*gambar 1st*, tiub-tiub tu disusun tak sekata. Ada tempat tak ada tiub, ada tempat rapat, ada tempat jarak. That is the reason behind the different effects of fireworks. n_n
Finally, about the timing, it actually depends on the main fuse. Cuba tengok gambar ketiga, nampak tak fius dia? Sumbu la kalau bahasa kampung. Sebenarnya, setiap aerial shells dalam tiub-tiub yang banyak tadi disambungkan dengan satu sumbu utama. Jadi, api yang menyala pada sumbu tu-lah yang membakar semua shell tu mengikut turutan. Pasal tulah timing dia tepat. n_n

That's all for tonight. I know this post is giving you headache, but I'm just sharing. Even if you don't understand a lot, at least you know something. Bolehlah buat berlagak dengan kawan-kawan. Wahaha. Don't do that please. Sekadar gurauan. XD   By the way, if you have anything to add or to correct any info in here, just leave a message. Till the next post. Chiao. n_n


~Lonymous~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...