Pages

Hadith of the Update

Narrated by 'Abdullah bin 'Amr,

A person asked Allah's Apostle. "What (sort of) deeds in or (what qualities of) Islam are good?" He replied, "To feed (the poor) and greet those whom you know and those whom you don't know."

[Bukhari. Volume 1, Book 2, Number 27]

Quote of the Update

The secret of getting ahead is getting started.

-Mark Twain

Saturday, March 29, 2014

Wanita Perlu Jaga Rupa


Peace be upon you. Yo everyone. Waddap? I'm doing great, really great. Hope you're the same. Walaupun baru jugak update sebenarnya, tapi terasa macam nak jugak update sementara idea tengah fresh. I just hope you guys will enjoy reading this. Maaflah sebab bahasanya mungkin kedengaran kasar sikit, campur dengan bahasa rojak sikit. XD

Mula-mula sekali nak cakap, aku tulis ni bukan nak memburukkan sesiapa. 100% jujur, ikhlas untuk bagi idea kat girls, betapa pentingnya jaga rupa. Banyak kali dah bersembang pasal ni dengan kawan-kawan perempuan yang lain, dan kebanyakkannya cop aku miang, gatal dan yang sewaktu dengannya lepas diskusi-diskusi tersebut selesai. Aiseh, ada kelas. Diskusi kau. XD   Terus terang cakap, aku tak kisah orang kata apa, aku tahu aku nak bini lawa jugak. Haha. Tapi, sebelum korang cop, "Mamat ni miang ah, etc", bagilah can dulu kepada hamba untuk menjelaskan. Boleh noh? Maseh. n_n

Jadinya, kongsi pengalaman dulu boleh kot. Pada suatu hari, *ewah* aku tengah lepak-lepak kat lab, tetiba ada sorang kawan perempuan aku ni tanya soalan luar alam. Langsung tak ada kena mengena dengan konteks pembelajaran. Lari terus macam Usain Bolt pecut 100 meter. Ok, itu mengarut. XD   Sambung balik, buatnya dok dalam makmal Biologi, boleh dia tanya dengan muka innocent, "Kau suka perempuan macam mana?" Pap. Kaku sekejap. Apa aku nak jawab ni? Jawab nak yang lawa, kang semua dub aku miang. Jawab nak yang muslimah, mangai, bunyi macam kerek pulak. Haha. Tapi, yang menariknya, logik aku, si budak belasan tahun masa tu, buat aku lagi rela dikata miang daripada kerek. Aku jawab, "Aku nak yang lawa, sejuk mata memandang, senang hati aku melayan." Korang tahulah consequence selepas tu. Tebal muka entah berapa lama menahan orang kata aku lelaki gatal. Gua miang? Come on la sisters. Untung aku jawab jujur, korang tanya orang lain, gerenti dia jawab, "I suka yang macam you." Eww, tolonglah. Haha.

Some girls still think of me like that. Lelaki miang, jangan didekati kalau tak nak miang melekat. Haha. Jadi terasa nak tulis kat sini, apa definisi lawa bagi aku, dan apa maksud aku dengan, "Aku nak yang lawa, sejuk mata memandang, senang hati aku melayan." Let met start with the 'lawa' definition. Amaran, kau jangan kata "Tak sama pun macam dalam kamus." Fyuu, 'flying kiss' hinggap di pipi nanti. LEL. Definisi sendiri ni. Haha. Lawa atau cantik ni, bagi aku, maksud dia, sesuatu yang bila kita tengok, rasa senang hati. Kau tengok tandas bersih, kau senang hati. Apa kau kata? "Lawa tandas ni." Haha. Tak ke? Dush, mengapakah tandas juga yang menjadi contoh kau Jaw? *monolog dalaman XD* K fine. Contoh elok sikitlah. Tengok taman, korang rasa senang hati. Bunyi burung berkicauan keriangan, bunyi cengkerik sesekali memecah kesunyian. Berbumbungkan langit biru, ku lena dalam pelukan angin yang menghembus dingin. Ewah. Apa korang kata? "Lawa taman ni." Haha. Rasanya cukup terang dah penjelasan yang diberi. Basically, I define everything that is nice to see as 'lawa'. Senang, mudah, indah, apa ke jadah. Eh? As simple as that. 

Kemudian, pasal "Aku nak yang lawa, sejuk mata memandang, senang hati aku melayan." Ayat ni serius mudah untuk disalahfahami oleh orang-orang yang prejudis terhadap saya. Haha. If you know me, you'll understand that I mean no harm. Takde itchy-itchy punya. Aku cuma nak perempuan yang lawa di mata sendiri, bila tengok dia, hilang rasa letih and all dan end up aku rasa senang hati je nak melayan kerenah si dia. That's what I meant. Namun, masih ada kawan aku yang tetap salah faham walaupun dah dijelaskan sampai tahap ni. So, let me add some more. Kecantikan tu subjektif. Tak ke? What is beautiful for me may be ugly for you and vice versa. Beauties are in the eyes of the beholder. Dengan menggunakan perkataan tersebut, bukan bermaksud perempuan tu kena 36-24-36 (hourglass body shape) baru dikata lawa. Lawa jugak tak bermaksud perempuan tu kena ada badan macam Marilyn Monroe. Biar badan macam Adele tahun 2008 pun, kalau dah dengan tengok tu rasa senang hati, aku kata lawa jugak. Biarlah rupa tak sama macam Ella pun, kalau dah tengok senang hati, tetap aku kata lawa. Begitulah lebih kurang maksudnya.

Meh sini nak bagi sebab pulak kenapa wanita kena sentiasa jaga rupa. Dah memang jadi lumrah lelaki suka perempuan cantik dan seriously, korang sendiri pun tak nak orang lain tengok korang  macam pontianakkan? Setidak-tidaknya, pontianak pandai jaga rambut, baju dia pun putih berseri, sebab tu masih ada lelaki yang nak buat dia jadi bini. LOL. Contoh terbaik ni. XD  Aku sendiri dah mengaku tadi dan aku berani kerat jari *sekadar penegasan sahaja. LOL*, lelaki lain pun lebih kurang je. Kat sini perempuan yang kurang keyakinan diri selalu down ni. Rasa diri dia tak cantik, tak lawa, tak chumil la apalah. You're wrong. Apply the beauty is subjective concept. Biarlah ramai yang kata korang tak lawa pun, gerenti, akan ada jugak yang kata sebaliknya. Logik jugak bila fikir balik. Kalau semua kata kau lawa, mampus semua berebut nak buat kau jadi bini, perempuan lain acano? Hah? Mindblown. By the way, dengan jaga rupa, bukanlah bermaksud, kena mekap tebal-tebal, kena sambung kening etc. Cukuplah sekadar berpakaian yang buat korang rasa selesa. Yang penting kemas, takleh serabut-serabut, muka kena senyum sokmo, pakai tudung elok-elok, yang free hair, rambut biar tersusun rapi. Ala, macam korang keluar ngan kawan-kawan perempuan yang lain. Nothing too heavy, not too light. Takde nyer lelaki kata kau hodoh pakai tudung sarung, tapi cantik gila, meletup, kebabo bila pakai tudung Hana Tajima. Samo yo. Takde nyer kau jadi lagi cantik bila pakai heels berbanding pakai wedges ke apa. Please be noted that I am talking in a guy point of view. Pakailah tudung belit ke, tudung bawal ke, tudung Mawi ke Yuna ke, lelaki tetap nampak tudung je. Pakailah kasut ke, heels ke, Converse ke, selipar ke, lelaki tetap nampak alas kaki. Samo yo. Aku bagi korang RM10 kalau boyfriend korang puji, "Lawa tudung Mawi you hari ni. Tinggi betul wedges you. Pakailah heels tinggi langit pun, I akan tetap sambut you kalau you jatuh." Yucks. Haha.

LOL. I should stop now. Sebelum kena sumpah jadi batu dengan mana-mana perempuan yang baca post ni. Haha. Few last words to my girl friends *jarak eh.ada senggang di situ*. Just be yourself. There'll be guys who think you're beautiful without you even trying to make them think that. DAN SAYA TAK MIANG. Terima kasih. XD


~Jaw~

Friday, March 21, 2014

SPM


Peace be upon you. Hey guys. 'Ssup?  Sihat macam biasa harapnya. n_n   This post is meant for my SPM 2013 friends. So, how's your result? Amacam? Tak ada sorang pun yang update status kat Facebook pasal keputusan SPM. Or is it only me who didn't notice? Haha. Anyway, tahniahlah sebab berjaya jugak menghabiskan hampir semua pergantungan pada zaman persekolahan. Believe me, that's an achievement. Ramai je budak sekolah lain yang berhenti separuh jalan. So, give yourself some applause. Keputusan SPM, tolak tepi sekejap. n_n   And, before I forget, to those SPM 2013 friends from MRSM Kubang Pasu, don't worry. I saw the MRSM ranking just now and yeah. We are not in a good position. Tapi, apalah sangat yang ada pada ranking. Keep calm and love KUPA. Nothing else matters as long as you learnt something you can use in your next phase of life.

So, here begins my real post. XD   Tahniah kepada mereka yang berjaya, yang kurang berjaya, kena sentiasa ingat, Allah memberikan yang terbaik buat kita. So, don't give up hope on Him.
"O my sons! Go ye and enquire about Joseph(Yusuf) and his brother, and never give up hope of Allah's Mercy, truly no one despairs of Allah's Mercy except those who have no faith." [Yusuf : 87]
I experienced what you are currently going through and I do believe that gives me some credits. From my experience, believe me, SPM doesn't mean everything. It doesn't even mean 50% of that. Jaw bagi lebih kurang 20 peratuslah. 10% untuk dapat pujian daripada orang lain. 10% lagi untuk masuk ke universiti yang elok-elok(kalau ada yang rancang nak ambil diploma atau asasi), tak pun, untuk peluang masuk ke matrikulasi(you don't need to get straight A's for entry to matriculation by the way). Serius! So, you don't have to worry much. Jadi, kalau korang merungut kat kucing pasal result, tolong hentikan. Kalau korang rasa macam diselubungi oleh awan hitam, pembawa musibah yang berpanjangan, dengan kilat sabung-menyabung macam nak sambar korang, tolong hentikan. 

What you should do now?

1. Bersyukur dengan keputusan yang anda dapat, ucap terima kasih pada Tuhan. I know it's cliche, but yeah. A good believer should do that.

2. Think a lot about where you want to further your study and who or what you want to be in the future. You are now at the stage to decide this but you can delay it a bit longer. If you need to delay it, go for matriculations or foundations in UM or UiTM. If you've decided, choose and fill in your UPU form wisely. Apa-apa pun, ukur baju di badan sendiri.

3. Chat with your parents, teachers, seniors, etc. Always ask their opinions on what options do you have, what to choose, and everything else you might need. 

4. Prepare yourself for interviews. Korang bakal menerima surat, mesej, ditelefon, dll oleh banyak pihak untuk temuduga. Universities, scholarship givers, third parties etc are itching to give their money/courses to you, as long as you are competent.

5. Always check, check and check, on news about scholarships, universities offers etc. Masa ni, boleh kata hampir setiap hari korang akan dengar benda-benda baru. These informations can be easily obtained from the associated websites, newspapers, advertisement in television, Karnival Masuk U etc. *don't forget to follow MH370 news too. n_n

6. Last but not least, enjoy your remaining holidays. Jarang sangat dah dapat merasa cuti panjang macam ni nanti. So, spend it wisely. n_n

I have nothing much too say. Just, if you have anything. Anything at all. Nak cerita pasal keputusan SPM korang ke, nak tanya soalan pasal biasiswa ke, nak tanya pasal asasi ke, nak tanya pasal USM ke, nak tanya apa-apa je. Please do. Inbox me or post on my Facebook wall or comment here or text my phone, doesn't matter any way, any time. I'll be glad to help as much as I can. May Allah bless you guys and have nice everyday. XD


~Jaw~

Monday, March 10, 2014

How Loving Animals Are

Kawaii nee
Yo minna(everyone). Peace be upon you. How are you guys enjoying the week? Good I hope. Mine is a bit coloured with sadness. The still missing plane MH370, a friend's mother passed away (takziah diucapkan. may Allah bless your mother, you and your family), the prolonged drought around Malaysia and so many more things that I can't really finish listing all of it. God knows best and may He guides us and protects all of us from harms. 

Last night, I went out for dinner with my roommate. On the way, I saw a little birdie on the floor. I tried to take it and it flew away but not that far so I gave it another try. I managed to take it and it's very small and quite tame too. It seems to enjoy sitting on my finger. Maybe because of the heat from my hands as it was cold at that time. It's not hurt anywhere. I'm guessing it's just too small too fly and maybe it fell from it's nest. Maybe. Tak tahulah. So, my friend and I tried looking for the nest but to no avail. So we put it somewhere on a tree hoping that it'll fly by the time we come back from dinner. Guess what? It was still there when we're back from dinner and out of pity, we took it to the hostel. Bagi air sikit, biskut sikit then letak dalam sangkar DIY. Haha. 

It's a cute little bird. Checked the info just now. Burung kelicap rupanya. Boleh kata burung yang banyak jugak kat Malaysia. Yellow-bellied sunbird is the English name, and... It's a female. No wonder la comel sangat. XD   No name given and no plan of giving one, but if you do think I should, could you suggest a cute name for me? Hehe. Thanks. Oh yeah. Kalau ada yang pernah bela ke apa ke, bolehlah share info sikit ngan Jaw. Apa dia makan, tak boleh makan etc. Thank you again. n_n   Dah cari dalam internet sebenarnya, burung ni makan apa. It normally eats nectar so I took a few small red flowers *tak tahu bunga apa* and tried to give it some. Too bad, the drought drained all the nectar. Kering je semua pokok. I simply feed it mineral water and some wet biscuits as suggested by a friend. Glad the bird ate it. Sedap ke tidak, tak tahulah. Asalkan makan, kira ok la kot.

So, here's the real reason behind this post. It happened just a while ago. Baru sejam tadi rasanya. I came back from lecture hall and played with the birdie for a while. Guess what, the bird's mom *I think* came to my room's window and it kinda hanged there for a while. Mungkin dia terdengar suara anak dia. They're both chirping like they're talking to each other. Mother's love. Powerful huh? n_n   Therefore, I decided to let it go. Turun bawah dengan roommate. Burung tu pun dah tak boleh duduk diam. Kicau sana kicau sini, gerak sana, gerak sini.

Another friend of mine came to see it. She played with it for a while *sampai kena berak dek burung tu. haha* and we waited for the little bird's parents to come. Serius tak masuk dek akal Jaw. Both the parents came and flew above our heads. Duduk bertenggek kat atas pokok. Dah macam tengok Bersamamu live kat USMKK. LOL. They actually chirp to each other and in a few minutes, the small bird took off and flew alongside the parents. Seronok doh tengok scene menyayatkan hati tu. Haha. However, it only lasted for a short while. That small bird really is too small to fly I guess. It sort of fell down on the stairs nearby so we took it again. We decided to take care of it for a while before releasing it again. Biar besar sikit, kuat sikit. Masa tu, biarlah dia terbang setinggi mana dia nak dan sejauh mana yang dia mampu. This is seriously a new experience for me. Memang pernah bela burung kat rumah, tapi bukan yang sekecil ni. Hope everything will turn out well insyaAllah.

The truth is, I'm really, deeply touched by these animal emotions. I love animals and every animals, if you treat them well, they'll love you too. Tengok macam mana burung-burung dalam cerita ni sayang mak dia, ayah dia, anak dia. Tengok sendiri macam mana anjing, kucing dan lain-lain binatang jaga anak diorang. They really take care of their kittens, puppies whatever. So why are there human who threw away their child? Tak cukup dengan buang, bunuh, buang dalam tong sampah. Apa ni? Kejam sangat mengalahkan binatang. Binatang macam singa pun, bukan dia bunuh banyak lembu untuk makan. Just one. Just an ox, or a cow is enough for a whole pride of lions. They kill because they need to survive, we kill? Sebab nak tutup malu, sebab nak jaga aib. Nauzubillah. Mintak simpang. May Allah protects all of us from such a monstrous deed. That's all for now. Thanks for reading. n_n


~Jaw~

Friday, March 7, 2014

Connecting People. Read, Marriage


Peace be upon you. Hi guys. A very beautiful Friday isn't it? Friday is always enjoyable for me since it's the start of my weekend. Not for most of you though. Too bad. Haha. Anyway, enjoy everyday and live it to the fullest since none of it will rewind for you if you missed something. Kalau game, bolehlah replay save data bila terlepas apa-apa event. Real life... Takde can. XD   A friend asked me to write a 'jiwang' post. I said I can't and maybe, this is a good enough replacement? Haha. I hope so. So why do I choose to write about this?

Let's see... Rasanya idea ni mula-mula datang masa cuti seminggu yang lepas. My mom was driving and I sat quietly beside her when she suddenly said, "Fulan si kawan abang tu dah gatal nak kawen abang tau? Pening kepala mak dia. Macam mana nak bagitahu bagi habis belajar dulu." I did my eyyy??? face and wanted to reply, "Mak, dia pun dah tua. Kasi jelah dia kawen. Perempuan umur 25 nak kahwin abang rasa, abang rasalah, dah betul dan sesuai sangatlah tu." Akan tetapi, disebabkan hamba ini segan sikit nak sembang pasal kahwin ni dengan mrs. mommy, hamba cuma reply, "Oh, dengan boifren dia la tu." Huhuhu. Oh by the way, I must tell you that I'm thinking here using a Muslim's point of view. I know many of my non-muslim friends who are quite against early marriage, even some Muslims do. Well, for them 25 is early, not for me. Haha. However I must tell you this, for Muslims, couple-relationship is not something to be taken lightly. Simply said to make non-muslim understand, it's something not allowed in many situations. I repeat, many situations but not all. For you, a man and a woman hanging out together, eating together etcetera-ing together is something normal but, in Islam, it's not allowed except if a family member is also there and he or she must be old enough to think what's good and bad. So, to avoid this, Islam encourages marriage. n_n

The situation at this moment, I see my friends, younger, older, peers, many of them are thinking of getting married and quite a number of them have this so called 'calon terbaik untuk aku'. Haha. It's very funny because this is the exact 'noun' I've been hearing since I was 14. Kapel kapel dengan 'calon terbaik untuk aku' tu, last-last break jugak. LOL. *jahat sungguh gelakkan kawan* Sorry. XD Anyway, what I'm trying to say here is, if you're still young, just don't pay so much attention on this kind of things. Bukan apa. Benda diluar kawalan orang kata. When you grow older, you'll see more of that 'calon terbaik untuk aku' and with so many choices, how can you say they're the best? n_n   Senang sangat kita melayan perasaan yang dok bertukar-tukar. Sekejap dia tu, sekejap dia ni. LOL. Mainan perasaan semua tu. Just stay single and wait for the right time. How to know it's the right time? I think I kind of know how, so keep reading. XD *LOL-ing for the same mistakes I made. muehehe*


You see, the younger people nowadays tend to think early marriage is a good thing and in contrast to that, the older generations think early marriage is mostly a disaster. Bukan semualah, tapi ini yang Jaw nampak. The younger ones, in a way, I can say that they're religiously conscious but in another way, they're lacking in experience. I'm not saying the older generations are not religious though. They're just more experienced with life that they include in their frame of thinking not only religious values but also their life experiences. Kita yang muda ni fikir mudah je. Kena kahwin cepat, tak baik kapel lama-lama. Kena kahwin cepat, berdosa kapel ni. Kena kahwin cepat, aku nak anak 3 sebelum umur 30. Haha. Express baq hang. Yang berumur ni diorang tak macam tu, diorang fikir jauh sikit. Nak kahwin muda, hidup sendiri pun tak stabil lagi. Nak kahwin muda, duduk pun rumah parents lagi. Nak kahwin muda, asyik tengok televisyen lagi. Lagi teruk, layan kartun lagi. *akulah tu* Haha. Macam manalah ibu bapa korang ada rasa nak bagi korang kahwin kalau dah macam tu perangainya. XD   If you do want to get married early, show them you're responsible, reliable and it's way better if you have some sort of income. Kalau tak ada, bukan tak boleh, tapi kena buat perancangan kewangan dan tunjuk dekat keluarga. Diorang masa tu gerenti bangga, "Pfft. Anak aku dah matang." Haha. I've heard some say, "Sebelum kahwin, yang lelaki kena pastikan ada 3 kunci yakni kunci kereta, kunci pejabat, dan kunci rumah." Being a man sucks la like this. Suck it up brothers. We can do this. Haha.

Baru-baru ni Jaw ada terbaca satu quote. It says 'When nikah(marriage) becomes expensive, zina(fornication) becomes cheap, so keep weddings as SIMPLE and AFFORDABLE as possible.' I agree with it 100%. Buat orang Islam, cuba fikir mengenai hadis-hadis ni:
"Carilah untuk dijadikan mas kahwin walaupun sebentuk cincin yang diperbuat daripada besi."(Riwayat Bukhari )
"Sesungguhnya wanita-wanita yang paling diberkati dan menjadi keutamaan adalah yang paling rendah mas kahwinnya." ( Riwayat Ibn Hibban) 
Both of this hadiths showed us one thing. That is cheap mahar is not a problem and in fact, it's a good thing. I'm not saying you cannot ask for fifty thousand of dowry, and I'm not saying that's expensive either. Dah kalau kau kahwin dengan jutawan, itu kira murahlah bagi dia. Mana aci mintak murah-murah ngan dia. Kenalah mahal sikit. Haha. Gurau je. It's up to you to ask for how much as long as that guy can afford it without so much trouble, insyaAllah, that will be okay. Tapi kalau sampai nak bagi mas kahwin pun kena berhutang, abang-abangku, tak payahlah. Cari lain je. Muahaha.

Finally, how to know it's the right time. I have a simple view in this matter. Once you have the candidate, get to know them better. Bukan mesti dengan berkapel. Cuba tanya kawan dia, tanya kawan kita yang kenal dia, tanya cikgu-cikgu dia, tanyalah siapa-siapa yang patut. Kalau betul yakin, part one settle. Part two, check yourselves. Are you ready to become a husband or wife? Are you ready to share everything with your spouse? House, money, cars, foods, bed, shampoo and maybe, Gundam*ehh tersesat* etc. Are you ready to become a father or mother? Are you ready to forgive and forget the mistakes of each other? Are you ready to support a family in the making? Money is the least in the list. Responsibility, trust, hard work etc comes first. There are many more but to put it simply in a single sentence, are you ready for something new, bad and good? If your answer is yes for all the questions, then I must say, the right time has come. *cakap macam dah kahwin ooo. haha*

Moh ler kiter tamatkan post ni. The points I want you to get from this are:
1. Islam encourages marriage.
2. 'Calon terbaik untuk aku' mungkin bukan calon terbaik untuk anda. Trust me. Haha.
3. Jangan marah mak dan ayah anda kalau mereka larang anda berkahwin awal. Mereka hanya risaukan masa depan anda. Masih nak kahwin awal? Buktikan kepada mereka segala positif -ble anda. Able, reliable, dependable, responsible dan segala -ble-ble yang ada.
4. Bagi lelaki, pastikan anda ada 3 kunci sebelum berkahwin iaitu kunci kereta, pejabat dan rumah. Paling lekeh pun bang, kunci pejabat kenalah ada. n_n
5. Bagi wanita, mas kahwin murah-murah pun cukuplah. Nak jadi wanita yang diberkati tak? *senyum nakal. XD*
6. Bagi lelaki lagi, kalau dah mas kahwin perempuan tu mahal sangat, move on bro. Nampak gaya macam tak nak kahwin dengan kau je. *unless she tries to help you in any way to ease the burden, just move on*
7. If you're ready for the world, you're ready for marriage. n_n


~Jaw~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...