Pages

Hadith of the Update

Narrated by 'Abdullah bin 'Amr,

A person asked Allah's Apostle. "What (sort of) deeds in or (what qualities of) Islam are good?" He replied, "To feed (the poor) and greet those whom you know and those whom you don't know."

[Bukhari. Volume 1, Book 2, Number 27]

Quote of the Update

The secret of getting ahead is getting started.

-Mark Twain

Monday, October 24, 2011

Bukan Senang Nak Berjaya


Yoo. Hari ni rasanya nak tulis post dalam Bahasa Melayu. Bolehkan? Hehe. Ok. Jom sambung cerita. Selalunya cerita macam ni berlaku kat orang-orang yang pandai. Jadi apa? Well, selalunya diorang ni akan dengar ayat-ayat camni. "Ko pandai,otak genius,takpela ; Ko memang dilahirkan pandai ; Ko gifted ; etc" Korang pernah dengar ke? WAHH! Pernah? Budak pandai! Haha. Apa? Oh. Memang dengar la sebab korang sendiri pernah cakap? Haha. Ok-ok. Sebenarnya, ayat ni layak digunakan oleh orang yang malas je. Malas nak usaha. In my opinion, semua orang boleh je jadi pandai. Tak ada masalah sikit pun. Yang penting kena rajin belajarlah. Namun, tak dinafikan memang ada orang yang dah usaha bersungguh-sungguh tapi tak pandai-pandai. Jangan risau, Allah takkan sia-siakan usaha  anda. Ada la kebaikan lain yang disimpan-Nya untuk anda. Apapun, pernah tak kita terfikir mungkin mereka yang pandai ni dulu pun bukannya pandai sangat tapi lepas berusaha bersungguh-sungguh baru jadi camtu? Yes, I admit, memang ada orang yang dilahirkan dengan kepandaian, tapi, dia pun kena belajar, baru jadi lagi pandai. Rasulullah S.A.W pernah bersabda,
"Tuntutlah ilmu biarpun sampai ke negeri China.". 
Apa maksudnya? Cuba la tengok peta. Jalan darat dari Mekah nak ke China. Jauh tu. Masa zaman Rasulullah S.A.W mana ada kapal,bot semua tu. Memang Jalan Sutera tu lah yang jadi penghubungnya. Bahasa pun dah lain. Jadi, maksudnya Rasulullah S.A.W menyuruh kita belajar betul-betul walaupun terpaksa berjauhan dari keluarga sampai ke tempat orang. Dalam surah ar-Rad ayat 11, Allah berfirman,
"The fact is that Allah never changes the condition of a people until they intend to change it themselves."
Allah menyuruh kita berusaha untuk mengubah nasib kita sendiri. Jadi, kalau rasa dilahirkan kurang pandai, usahalah untuk jadi pandai. Satu lagi alasan yang selalu digunakan, "Dia ada duit. Boleh pergi tuisyen bagus. Mampu bayar private tutor." Tak tahu kenapa tapi memang sikap manusia suka mencari alasan untuk menutup kelemahan diri sendiri(me too). Kalau guna alasan tu, kita kena ingat, camne ngan student kat hostel? Bukannya diorang boleh pergi tuisyen kalau nak pun. Kalau boleh pun, masa cuti je la.Memang kalau ikut pengalaman di hostel, kita boleh tengok yang cara belajar setiap orang berbeza-beza. Ada yang nampak lepak, tapi result dia gempak. Bila tanya camne dia belajar, rupa-rupanya dia suka duduk dengan mana-mana study group. Then dia dengar apa yang group tu bualkan,dapat la ilmu kat dia jugak. Then, kalau dia tak faham apa-apa, dia tanya dan mintak orang-orang dalam group tu jelaskan. Haa. Tak perlu nak baca buku teruk-teruk pun dapat gak pointer 3.5 ke atas. Cool guy. Lagi, ada yang suka pergi kelas tambahan yang student buat. Untuk dapat keberkatan dalam ilmu, jadi ramailah student-student yang pandai dalam subjek tertentu buat kelas untuk subjek tu. Jadi, semua orang pun heboh-hebohkan pasal kelas tu. Ramailah yang datang. Kira ganti tuisyen la ni. Kadang-kadang kelas camni lagi bagus sebab nak tanya apa-apa tak yah nak malu. Semua kawan-kawan je. Kalau yang mengajar tak tahu, mungkin yang diajar tu ada yang tahu. Kan ramai. Hmm. Lagi, ada yang jenis ulat buku. Pagi, petang, siang dan malam... Buku je dalam tangan. Pergi kelas paling awal, balik makan paling lambat. Pergi prep paling awal, balik prep paling lambat. Prep malam paling awal, balik bilik paling lambat. Dalam bilik, baca buku lagi, tidur pukul 1-2 pagi. Haa. Yang jenis tu pun ada. Ada yang baca buku biasa-biasa, tapi campur dengan tanya orang untuk fahamkan konsep. Buat nota ringkas dalam kertas dan lekat kat meja. Style gak. Ada yang, biasa-biasa. Masa belajar, belajar. Kelas prep,baca buku,pastu kadang-kadang main kejap, kadang-kadang berbual kejap, pastu baca buku balik. Petang-petang, tak pernah miss riadah. Nak stabil antara mental dan fizikal katanya. Malam baca buku balik, study group ke. Haa. Jenis ni memang banyak dan biarpun ramai yang macam ni resultnya taklah sehebat group-goup lain, tapi result diorang ni pun tak mudah jugak. Pointer 3 ke atas gak. Ok la tu. Haa. Walaupun ada yang result tak berapa nak bagus, maybe pointer 2 lebih je, tapi bagi aku biasalah tu. Tak semestinya semua student asrama, SBP ke, MRSM ke apa ke mesti pandai-pandai. Mestilah ada yang kurang sikit. Tapi satu jaminan, usaha diorang pun bukan calang-calang. Ada yang tiap-tiap pagi miss rehat sebab nak pergi jumpa cikgu nak tanya soalan, tapi result tak seberapa jugak. Tapi aku bangga dengan diorang sebab kalau aku mati hidup balik pun, aku yakin aku takkan mampu usaha kuat sampai macam tu. Point kat sini, kepada sesiapa yang rasa dia kurang pandai, fikir-fikirkanlah, ada tak korang usaha macam diorang kat atas tadi. Kalau takde, come on! Strive hard for it. Kalau ada, tapi tak boleh jugak, cubalah guna cara lain untuk belajar, mungkin korang rasa korang jenis yang  suka membaca tapi result hampeh gak, cubalah cari kawan-kawan yang boleh ajarkan korang. Try a few ways of studying and insyaAllah, korang akan jumpa cara yang sesuai. Yang paling penting, korang mesti ada keinginan untuk belajar dan berpegang pada prinsip Imam Malik iaitu ilmu mesti dicari bukan mencari seseorang. That's all for now. n_n


~Lonymous~

Tuesday, October 18, 2011

Future Transports???

Hey guys. It's been awhile aye. How are you doing? Hope you're in good health. Well, let's get straight to the point. Yesterday, I watched Dean of Invention in the television(sorry...can't remember which channel). This week, that programme shows three cars with different and unique purposes.
Let us see the first one. The Aptera 2E.
Ready For Take Off...XD
Interior of Aptera 2E
How is it? Nice shape right? I can't help but think of a plane when I see it. Hehe. It's a three-wheeled automobile produced by Aptera Motors and because of that, it's considered to be a motorcycle instead of a car. Kind of weird right. A motorcyle with a steering wheel, radio, aircond and all that. Haha. This is actually a battery electric vehicle. Aptera claimed that this car is capable of reaching a top speed of over 137km/h. Wow. That is fast. The price is from mid US$20,000s to US$40,000s which is around RM125,00. Quite affordable(untuk orang kaya cam korang la kan..XD). In that TV programme, the host was actually brought for a drive in the car. Well, I would say it can move real fast(kalau diorang tak edit la...which I'm sure they didn't). This car is produced in order to reduce the pollution and considered as low-energy vehicle. Cool. Rightio.
The next car is Citycar.

So, what is special with this car? As you can see, all the cars shown in the above picture are the same. However the difference is, one car is quite long(car at the left) and another one is small,short buggy-like shaped(car at the right). Maybe you think that this car is two different versions of the car but actually, it is the same. The car's ability is it can fold itself making it smaller. Here is a video showing the car concept.
See how it moves? Cool aye. But,you must be wondering about how to drive the car right? I was wondering that too as I couldn't see the steering wheel nor the dashboard or whatsoever. But, after I read about it in the Wikipedia, it is actually drive-by-wire driver interface which is by using joystick or optionally an electronic steering wheel and each wheel is independently and digitally controlled. Wicked! No wonder it can spin like that. Haha. This car is actually still under research and the prototypes is said to be ready for testing this year. In the TV programme, I only got to see the half-sized prototype of it. Hah. Can't wait for the full sized prototype. Must be really cool if I can get one of these... Hehe. This car was designed to solve the problem of traffic jams by car sharing located near public transport hubs(nak ganti bas gamaknya). All right.
The last car is an autonomous car or in other words...Driverless car. COOL!!!

These cars are capable of sensing its environment and navigating on its own. Wait. These cars? Yes. These cars because many companies such as Volkswagen,Audi,BMW, and even Google have begun testing this driverless car systems. Wow. Well, according to the TV programme, some of these cars are under tests in Europe and have been put in some streets. As you know, road in the citites of Europe are jammed with people and some of the road are very narrow which increase the possibilities for accidents. That is why this car being tested and the professor arrogantly said "This car will not make any mistakes." Wow. He sure is confident aye. The host is also brought for a ride in this car and during the ride, the professor explained a few things on how the car is designed and a few more things about it. The host said this herself, "In the first few minutes, I was actually more focused on the moving-by-itself steering wheel instead of what the professor explained." Haha. Must be scary. They even got to shoot a scene where the car suddenly braked on its own when a guy is passing in front of it. Cool yaww. The car really braked! Haha. Even the host made a face. She was shocked I guess. Haha.
Well, I salute all of you who designed these cars. You are all true geniuses. Let us hope that one day, these cars can actually be driven in the streets. That's all for my post tonight. Hope you enjoyed reading it. Chow. n_n


~Lonymous~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...